11 Ekim 2013 Cuma

İçtiğimiz kahveler neyin nesi?

Espresso ile ilgili paylaştığım yazıdan sonra bu kahvenin tüm kahvelerin ağa babası olduğunu da bu yazı ile anlayacaksınız.



Çoğumuz bir sürü kahve evinde bu kahve isimlerini görüyoruz ama %80'imizin bu kahvelerin ne olduğuna dair en ufak bir fikri olduğunu zannetmiyorum. ( Barista kültürü olanları hariç tutuyorum- onlara saygımız sonsuz).



İşte size içtiğimiz kahvelerin bazıları;


  • Americano: Cappucino bardağı büyüklüğünde bir kupada, tek veya double ( normal fincanın iki katı büyüklüğünde bir fincana iki kez kahve dolumu ) espresso üzerine, kupa doluncaya kadar kaynar su eklenir.

  • Cappuccino: Bardağın 1/3'ü tek ölçü espresso, 1/3'ü buharla ısıtılmış kıvamlı süt ile karıştırılır. Üzerlerine bardağın 1/3'ü hacminde kalın süt köpüğü yerleştirilir. Tarçın veya çikolata rendesi ile süslenir.

  • Latte: Tek veya double espresso buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Tercihe göre üzerine çok az miktarda süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.

  • Mocha: Tek veya double espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt ve çikolata harmanlanır. Kahve ve çikolata lezzeti bir arada sunulur.

  • Ristretto: Espresso yaparken su yarısı kadar kullanılır. Yani fincanın yarısına gelmeden makinadan alınır. Çok kuvvetli, konsantre ve nefis bir espresso ortaya çıkar.

  • Lungo: Fincanın 2/3'ü değil de tamamı dolana kadar beklenerek yapılan Espresso. Tadı acı olur.

  • Macchiato: Tek veya double espresso üzerine çok az miktarda süt köpüğü dokundurulur.

  • Con Panna: Tek veya double espresso üzerine bir kat tatlı krema eklenir.
KISACA;


 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder